Guide til Amazon.com


Jeg vil gerne sige tak til JanK for at levere marterialet, links, blanket numre og telefon nummer til denne artikel, samt hans tålmodighed med at læse igennem og kommentere, mens jeg skrev den.

Amazon - er stadig den førende boghandel i den digitale verden, selvom Apple haler hurtigt ind. Står du med en bog til det engelsksprogede marked er det altså en rigtig god ide at være på Amazon.

Det var i hvert fald min tanke, da jeg stod med en engelsk udgave af min første bog. Den danske version af Johan og det knuste hjerte er udgivet på Forlaget Kandor, men jeg havde selv rettighederne til den digitale engelske udgave.

Hvor svært kan det egentlig være, var min anden tanke. Og det var faktisk ikke særlig svært. Det første der skulle gøres var at registrere sig hos Amazon og der er nu en lille videotutor til at guide med dette.

https://kdp.amazon.com/self-publishing/help?topicId=A2M7MM0UP7PHK0

Det var altså nemt og smertefrit, og det eneste der egentlig var mere kompliceret, var indhentelse af et amerikansk skattenummer. Årsagen til, at det er nødvendigt med et amerikansk skattenummer, er at Amazon har hjemsted i USA, og der derfor som udgangspunkt skal indeholdes 30% af dine royalties fra salget af din bog. Danmark har en dobbeltbeskatningsaftale med USA, så hvis du er hjemmehørende i Danmark omfattes du af denne, hvilket betyder, at USA alligevel ikke er berettiget til at indeholde skatten.

Som udgangspunkt kan du tilbagesøge skatten hos de amerikanske skattemyndigheder, når Amazon har tilbageholdt den, men det er jo nemmere, at den slet ikke indeholdes. Hvis Amazon har dokumentation for, at du er omfattet af dobbeltbeskatningsoverenskomsten med USA, kan Amazon undlade at tilbageholde skat. Det er her det amerikanske skattenummer kommer ind i billedet, via dette nummer kan du lave sådan et dokument.

Det ligner lidt en jungle, men det er faktisk slet ikke svært.

 

Først henter du blanketten du skal bruge:

http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/fss4.pdf

og instruktionen

http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/iss4.pdf

Så udfylder du blanketten og ringer på: 1- 267 - 941 - 1099

Personen i røret skal bruge oplysningerne fra din blanket, og kan derefter forsynes dig med dit skattenummer. Det kan være du bliver bedt om at eftersende blanketten, men da jeg indhentede nummeret var det ikke nødvendigt.

Som med så meget andet, afhænger ekspeditionen jo også af sagsbehandleren. Det er en fordel, at øve alfa, beta, bravo og så videre, så du kan stave navne, byer og gader for personen i den anden ende.

Når du står med dit amerikanske skattenummer er du klar til at hente endnu en blanket:

http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/fw8ben.pdf

Den udfylder du så, og sender til Amazon, der fremadrettet vil være i stand til at udbetale royalties uden at tilbageholde 30% i kildeskat.

Alt i alt, en meget enkel proces der bare kræver lidt vilje og tålmodighed.

Selvudgivelse på Amazon

With Kindle Direct Publishing (KDP) you can self-publish your books on the Amazon Kindle Store. It's free, fast, and easy. Books self-published through KDP can participate in the 70% royalty program and are available for purchase on Kindle devices and Kindle apps for iPad, iPhone, iPod touch, PC, Mac, BlackBerry, and Android-based devices. With KDP, you can self-publish books in many languages - including English, German, French, Spanish, Portuguese, and Italian - and specify pricing in US Dollars, Pounds Sterling, and Euros. You will also find useful information on our active community forum.

https://kdp.amazon.com/self-publishing/signin