Præsentation:

Mit navn er Vagn Grønkilde. Det hedder jeg nu ikke i virkeligheden, kun når jeg skriver noveller og romaner. Jeg er født i 1955. Jeg er gift, men har ikke nogen børn. Jeg har altid villet skrive, også længe før jeg lærte bogstaverne at kende. Jeg kunne sidde i timevis og bladre i min fars cowboy romaner. Så jeg skrev min første historie, da jeg gik i anden eller tredje klasse. Et gevaldigt eventyr på halvanden side i kladehæftet. Desværre har jeg ikke mit første værk mere. Det ærgrer mig, for selvom jeg var flov over det dengang, så ville jeg gerne have haft det i glas og ramme i dag.

- Hvordan redigerer du dine historier, får du hjælp til det, eller har du selv lært håndværket (på den hårde måde)?

Jeg redigerer i første omgang selv og har lært det på den hårde måde. Dels stod jeg fire år "i lære" hos en prof. dansk forfatter. Derefter fandt jeg frem til Fyldepennen, og her har kritikken gjort underværker. Når en roman er færdig og blevet optaget af et forlag, er der efterfølgende en ordentlig omgang redigering, men jeg er altid selv inde over.

- Hvornår begyndte du at skrive, og var du åben omkring det, eller holdt du det for dig selv, indtil du f. eks. var udgivet?

Ja, den første historie som jeg allerede har nævnt gjorde mig flov, og jeg vogtede over, at ingen fik lov til at læse den. Senere - nok omkring 14 - 15 års alderen - blev det hele anderledes. Fra det punkt af tvang jeg nærmest alle mine venner og familie til at læse og kommentere de historier, jeg skrev.

 - Hvordan reagerede dine omgivelser på, at du gerne ville skrive, var de støttende, fordømmende, ligeglade, fandt de det underligt eller var det i orden, at du gerne ville forfølge dine drømme?

Jeg har altid fået en formidabel støtte fra både venner, familie og min søde hustru.

 - Hvordan er din arbejdsrutine, er du systematisk, holder en lige linje, arbejder i et vist antal timer for så at holde pause, eller arbejder du, når inspirationen rammer dig?

Jeg skriver hver dag. Jeg er færdig på kontoret omkring klokken 15.00, og så skriver jeg til, vi skal have aftensmad. Jeg har det mærkeligt, hvis jeg ikke er midt i en roman eller en novelle. Når en er færdig, så begynder jeg på den næste.

 - Skriver du fra start til slut, eller springer du fra den ene scene til den anden, for derefter at binde det hele sammen?

Jeg laver først en synopsis og kritiserer den sønder og sammen. Så laver jeg en ny og bedre og kritiserer den sønder og sammen. Først når jeg har en synopsis, jeg ikke kan finde fejl på, går jeg videre. Og videre vil sige at jeg udarbejder et plotark, og det er så dette der afgør, hvad det er, der skal stå i næste kapitel. Når første udkast er færdig kritiserer jeg det sønder og sammen og skriver om. Akkurat på samme måde som med synopsissen. Når jeg ikke kan finde mere at brokke mig over, så retter jeg historien op sprogligt. Tygger mig bogstavelig talt gennem hver eneste sætning og ændrer den til, at den er præcis, som jeg vil have den, så jo - jeg arbejder fra start til slut.

- Hvordan var det, da din første bog kom på gaden, og hvordan var det med bog nr. 2?

Den først bog var en fantastisk oplevelse, men det var den seneste også.

- Hvordan prioriterer du hverdagen og skrivningen, hvordan får du det til at hænge sammen?

Mit normale job er noget jeg ofte kan håndtere hjemmefra. Som regel er jeg færdig klokken 15.00, og så hedder det at skrive, indtil vi skal have mad. Vi har ingen børn, og det gør det sikkert meget nemmere at få det hele til at hænge sammen

- Har du fået gode råd af andre undervejs, søgt hjælp og støtte på f.eks. nettet?

Fyldepennen har været og er helt uvurderlig.

 - Har du et specielt arbejdsrum/sted eller skriver du i stuen, på en cafe eller biblioteket?

Jeg har købt en Ipad og et eksternt tastatur til den, så jeg kan stort sidde og skrive over hele verden. Det gør jeg faktisk, for mit normale job indebærer også, at jeg rejser meget i perioder. Så noget af min nyeste udgivelse: Forræderens datter er faktisk redigeret i Puerto Rico.

- Hvad synes du om bøger, der handler om at skrive, har du nogensinde selv læst en?

Jeg læser alle de bøger om at skrive, som jeg kan finde. Jeg tror ikke, jeg har overset ret mange.

- Hvilket forhold har du til dine personer, vandrer de rundt i stuen sammen med dig, eller foregår det mere på et tankemæssigt plan? Hvordan kommer du på dem?

Til at begynde med er de bare navne, men efter femten - tyve sider bliver de levende. På dette tidspunkt er det nærmest ligegyldigt, hvad jeg har skrevet på mit plotark. De gør, hvad der passer dem, og så må jeg bare rette plotarket ind. Af og til slår de sgu hinanden ihjel, selvom jeg ikke har givet dem lov til det. De små bæster.

- Hvor finder du din inspiration og research, informationssøger du på Google, eller læser du fagbøger, opsøger du relevante mennesker, som måske arbejder med det, som du gerne vil vide noget om?

Google er fantastisk, men jeg opsøger også folk i min vennekreds, der ved noget om det, jeg skriver. Jeg har lige fået godkendt en roman, hvor der optræder en stor lottogevinst, og så er det jo lykken at have en veninde, der er kassedame i SuperBest :-) Inspiration søger jeg slet ikke efter. Jeg tager to tilfældige bøger og finder en tilfældig sætning i hver af dem. Dem skriver jeg af og kalder dem for synopsis 1. Så stiller jeg et hav at spørsmål til det vrøvl, de to sætninger udgør og skriver på den baggrund synopsis nr 2. Sådan er hovedparten af mine noveller og romaner blevet til, selvom det også et par gange er sket, at der pludselig popper en ide op i hjernen på mig, uden at jeg ved, hvor den kommer fra.

- Hvordan er det at arbejde sammen med forlagene, både da du var novice inden for skrivefaget og nu? Er der noget, som det er godt at overveje, når man er ny, og når man er etableret som forfatter?

Jeg har altid haft et godt forhold til de forlag, der har udgivet mig. Redaktøren er også et menneske, så det er jo bare at kommunikere.

- Hvordan tager du noter? Har du altid en notesbog i tasken, en diktafon, bruger du mobiltelefonen. sniger du dig lige væk, hvis der dukker noget op, som du bare skal have griflet ned, eller kan du holde det hele i hovedet?

Jeg tager aldrig notater.

- Hvilke bøger/genre læser du selv. Er du mest til din egen genre, og fortrækker derfor også den som frivillig afslapningslæsning, eller er der også andre genre, som du er fan af?

Spænding, gys og Sci-fi - det er mine genrer, både når jeg skriver, og når jeg læser.

- Har du en yndlingsbog, og hvorfor har du lige netop valgt den? Er det historien, skrivemåden, persongalleriet eller noget helt tredje?

Isac Assimovs Stiftelsen. Den får jeg vist aldrig nok af, og det er både historien, personerne, og den afslappede måde den er skrevet på.

Vagn Grønkilde har indtil videre udgivet;

2013 - Forræderens datter på Science Fiction Cirklen. Den er en del af forlagets ungdomsserie, Zap.

Har bidraget til følgende antologier;

Farvel min astronaut også Science fiction Cirklen

Ny Dansk fantasy 2013. Det er forlagene Kandor og Replikant der står bag den.

Og til næste år kommer der en roman på forlaget DreamLitt. Arbejdstitlen er: Den sadistisk Gourmet.