Spørgsmål til forfattere


Jeg har stykket en række spørgsmål sammen, som jeg har sendt rundt til forskellige forfattere, der har haft interesse og lyst til at svare på dem. Det er min overbevisning, at vi kan lære meget af hinandens arbejdsmetoder, og ikke mindst den måde, som vi forholder os til skrivefaget.

Jeg har ikke redigeret i deres svar på spørgsmålene, og det er de samme spørgsmål, som jeg har sendt rundt. Men da den første portion spørgsmål var noget af en omgang, så har jeg haft en redigeringsfase med dem i september 2016. Der er derfor forskel på spørgsmålene fra før 2016 og efter.

Du kan se spørgsmålene i deres rå form herunder. Det er helt op til den enkelte forfatter, hvordan vedkommende vælger at svare, og hvor meget de vil gå i dybden.

***

Præsentation; navn, beskæftigelse, udgivelser og gerne et billede, som skal sende som billedefil. Læg også gerne links til de steder, hvor du kan findes på de sociale medier.

Hvornår begyndte du at skrive, og var du åben omkring det?

Hvordan er din arbejdsrutine; Laver du en plotlinje, persongalleri, skriver stabilet fra start til slut, skriver et vist antal timer om dagen, eller er du mere impulsiv og skriver kun, når inspirationen er der? Skriver du et bestemt sted/rum eller er det ligegyldigt?

Hvor finder du inspiration og research; Er det informationssøgning via google, læser du fagbøger eller tager ud og taler med dem, der arbejder med det, som du gerne vil vide noget om?

Hvilket forhold har du til dine hovedpersoner; Vandre de rundt i stuen sammen med dig eller kommer historien først og dernæst personerne?

Hvordan redigere du dine historier; Får du hjælp til det eller har du selv lært håndværket?

I dag kan en forfatter gå mange veje. Der er forlagsvejen, de små forlag, oprette eget mikroforlag, selvudgivervejen eller man kan være en hybrid af ovenstående. Hvilken vej har du valgt og hvorfor var det rigtigt for netop din bog?

Hvordan var det, da din første bog kom på gaden og hvordan var det med nr. 2, 3, 4 ...?

Hvad synes du om bøger, der handler om at skrive/være forfatter; Er de en hjælp eller det modsatte eller måske noget midimellem?

Har du selv en ynglingsbog/genre og hvorfor har du lige netop valgt den? Er det historien, skrivemåden, persongalleriet eller noget helt tredje?