Selvtræningsøvelser


At beskrive følelser

Det er en god skriveøvelse at tænke over, hvordan folk formidler deres følelser. Tænk på en bestemt person, det kan være din svigermor, kæreste, gode veninde, en kollega eller avisbuddet.

Stil dig selv disse spørgsmål;

-  Hvordan ser jeg, at personen er stresset, sur, glad, overlykkelig, drøn ked af det eller bare i almindeligt godt humør?

- Hvordan mærker jeg, at personen har de overnævnte følelser?

-  Hvad ændrer sig i personens opførsel, tale, måde at udtrykke sig på?

Når du har tænkt over dette, så prøv først at beskrive det i dit sind. Når du har tænkt på personen i alle disse situationer, så begynd at skrive det ned på et stykke papir eller dokument på computeren.

Denne øvelse vil gøre dig i stand til at variere dine personer i din historie. Det vil også øge historiens troværdighed, fordi det giver dig evnen til at personskildre din (mere eller mindre) fiktive karakter.

At bemærke sine omgivelser

Jeg bruger ofte tiden, når jeg eks. står i kø i et supermarked, kører i tog eller bus på at bide mærke i mine omgivelser. Især i disse mobil-tider, hvor folk gladelig deler ud af deres privatliv, er der meget guf at opsnappe.

En telefonsamtale kan give virkelig mange ideer, især fordi personer ofte afslører de mest utrolige detaljer om sig selv.

Det er dog ikke kun, når jeg er ude blandt andre, at jeg træner mig selv i at bemærke mine omgivelser og beskrive dem i mit indre. Det er også, når jeg eks. går en tur i skoven eller henover en eng. En eng med meget langt græs ligner let et græshav, når vinden bøjer de lange strå i samme retning. Det minder om bølger.

Er jeg på besøg hos nogle, så bemærker jeg også, hvordan de bor. Hvor rent er der? Er skoene sat pænt på rad og række, eller ligner gangen et rent kaos?

Det er ikke alene spændende at betragte verden og gøre dette bevist, men det hjælper også mine historier på vej. Med meget få ord kan en forfatter gøre det klart, hvilket hjem hovedpersonen er trådt ind i.

Skift fortæller

- Prøv at skriv en kort tekst med jeg-fortæller.

- Herefter ændre du historien til tredje person, altså historien bliver fortalt udefra.

- Så går du til den alvidende fortæller og sætter alle synsvinklerne ind i den samme historie.

Læs historien og se, hvordan den ændre sig. Læg mærke til forskellene, og hvordan fortæller-stemmer har deres styrker, såvel som deres begrænsninger.

Det er en evne at mestre den alvidende fortæller. Mange er gået galt i byen og får oplyst så meget af deres historie, at det bliver en rodebutik, som hurtigt mister læserens interesse.

Mange forsøger også at have utallige jeg-fortællere i en historie, hvilket også er en kunst at beherske. Hvis forfatteren ikke har nøje styr på, hvem der ved hvad, og hvornår de ved det i forhold til de andre jeg-stemmer, så bliver det også rodet.

Derfor er det vigtigt at eksperimentere med de forskellige fortæller-stemmer, så man lærer dem at kende på både godt og ondt. Det kan give noget unikt at mikse dem, men det kan også blive en bunke forvirrende rod.

Links til skriveøvelser

DailyWritingTips

På denne hjemmeside kan du finde flere skriveøvelser.

http://www.dailywritingtips.com/10-experiential-writing-prompts/

Fyldepennen.dk

Har også virkelig mange gode skriveøvelser, og der er mulighed for at kommentere hinanden, hvis man opretter en profil.

http://www.fyldepennen.dk/oevelser/

Skriveportalen

Er Horsens HF og VUC´s hjemmeside. De har også lavet nogle gode skriveøvelser, samt andre gode skriveråd og vejledninger. Et kig værd.

http://skriveportalen.dk/?Kreative_%F8velser