Lektørudtalelser er et arbejdsredskab for bibliotekerne. Indkøberne kan ikke nå at læse alle bøger og enhver tegneserie, der udkommer. Derfor bruger de lektører, som er uddannet hos DBC. Det er ca. 20-25 % af alle fysiske udgivelser, der får en lektørudtalelse. Hvis din bog ikke får en lektørudtalelse, så er chancerne for at den lander på bibliotekets hylder meget små, og du får så ikke del af bibliotekspengene. Det er derfor den er så vigtig.

Jeg har selv hørt så mange rygter og fordomme om lektørudtalelser og må tilstå, at efter at have fået min egen, så har alle fordommene vist sig at være sande. Jeg har dog mødt en lektør, som jeg synes var yderst fornuftig under interviewet, men som skrevet, da jeg modtog min egen, så måtte jeg godt nok trække vejret dybt. Lektøren kunne lige så godt have kaldt min "baby" grim. Derfor synes jeg, at det var vigtigt at skrive en artikel om det. Jeg må endnu ikke gennemgå min egen og bruge eksempler fra den, så derfor må artiklen vente lidt på sig.

Jeg kan dog sige, at selvom min lektørudtalelse langtfra var overvældende positiv, så har to biblioteker allerede købt bogen, så selvom lektørudtalelsen ikke er fantastisk, så kan bibliotekerne godt se igennem udtalelserne.

Regnestykke for de 10 %, der må citeres.

Ronnys og min lektørudtalelse var på 246 ord. Jeg kopierede den over i word pg pudsede ordtælling på den.

10 % af dette er 24,6 ord, der må citeres.

Det må kun være rimeligt, at man følger matematikkens regler om at runde op eller ned. Så jeg rundede det op til 25 ord.

Offentliggørelse og deling på sociale medier

Der er ikke en side, hvor der står noget omkring reglerne for offentliggørelse på de sociale medier, hvilket jeg fandt meget mystisk. Det burde være i alles interesse, at disse oplysninger er lette at finde. Jeg kontaktede derfor DBC og fik dette svar d.11 april 2014. Jeg vil dog altid opfordre til, at du ikke tager alle oplysninger på en hjemmeside for gode varer, men selv undersøger sagen.

**************

Du må citere op til 10 % af en lektørudtalelse, men du må gerne linke til hele lektørudtalelsen på www.bibliotek.dk. Der er den dog først tilgængelig efter 6 måneder. Du skal angive kilde: Lektørudtalelse, DBC.

DBC har ophavsretten til lektørudtalelserne og kan retsforfølge dem der måtte krænke den.

Her er et link; http://www.dbc.dk/nationale-opgaver/nationalbibliografi-og-bibliotekskatalogisering/materialer/materialevurderinger

***********

Vil du vide mere om, hvad en lektør skal kunne, når de er blevet lektører, så kan det ses her;

http://www.dbc.dk/nationale-opgaver/nationalbibliografi-og-bibliotekskatalogisering/materialer/retningslinjer-for-lektorudtalelser-om-boger