Mette Milan Hjortlund - Skæbnens spind


Mit navn er Mette Milan Hjortlund. Jeg er født i 1986. I 2009 blev jeg lærer og er det stadig. Det er noget af det jeg elsker aller højst i mit liv ved siden af dét at skrive romaner.

Jeg bor i Sønderjylland mellem Haderslev og Ribe. Her bor jeg sammen med min mand og hund.

Jeg lever livet og mit mantra er: ”Everything happens for a reason”.

Jeg har en forfatterside på facebook : Mette Milan Hjortlund, forfatter, samt en blog; http://mettemilanhjortlund.blogspot.dk/

Mette Milan Hjortlund  forfatter writer

 

Skæbnens spind er udkommet på forlaget Mellegaard d. 3 dec. 2012

Bogen er på 313 sider og genren er Chick-lit.

 - Hvordan redigerer du dine historier, får du hjælp til det, eller har du selv lært håndværket (på den hårde måde)?

Jeg redigerer selv, men med stor hjælp fra min redaktør naturligvis. Derudover har jeg brugt et par veninder, der har været søde og læse bogen igennem for mig og give feedback.

- Hvornår begyndte du at skrive, og var du åben omkring det, eller holdt du det for dig selv, indtil du f. eks. var udgivet?

Jeg begyndte at skrive for snart fire år siden i en sommerferie. Faktisk ”anede” jeg ikke, at jeg havde evnen til at sammenfatte en hel roman, men det havde jeg.

Emnet jeg skriver om i min debutroman, er en drøm/tanke, jeg har haft inde i hovedet siden jeg var barn. Så fik jeg lyst til at skrive drømmene/tankerne ned lige pludselig i den sommerferie, og fire uger senere stod jeg med en ”færdig” roman.

Det tog mig så bare 3,5 år at få den udgivet, da jeg første gang fik afslag og blev så utrolig flov. Jeg tænkte, at jeg hellere måtte holde mig fra at skrive, når Gyldendal giver afslag. Heldigvis fik jeg blod på tanden igen og kunne mærke, at jeg havde skrevet noget godt her.

- Hvordan reagerede dine omgivelser på, at du gerne ville skrive, var de støttende, fordømmende, ligeglade, fandt de det underligt eller var det i orden, at du gerne ville forfølge dine drømme?

Min mand er vant til, at jeg begiver mig ud i forskellige ting fra tid til anden, så faktisk forærede han mig en ny bærbar, da han kunne se, hvor meget jeg holdt af at skrive. Alle har været interesserede og støttende lige fra start. Ingen havde måske regnet med, at jeg rent faktisk ville blive udgivet en gang, så de er alle meget overraskede og glade på mine vegne over, at jeg har fået opfyldt en af mine drømme.

- Hvordan er din arbejdsrutine, er du systematisk, holder en lige linje, arbejder i et vist antal timer for så at holde pause, eller arbejder du, når inspirationen rammer dig?

Når jeg bliver ”ramt”, så er jeg ramt, og så skriver jeg døgnet rundt nærmest. Morgen og aften.

Jeg holder pauser, men der kan gå mange timer imellem. Jeg har fire kommende romaner liggende på min computer, og i perioder skriver jeg på den ene, og så den anden og den tredje. Store bidder af gangen alt efter mit humør.

- Skriver du fra start til slut, eller springer du fra den ene scene til den anden, for derefter at binde det hele sammen?

Jeg skriver altid fra start til slut. Ingen scener, der bindes sammen m.m. det bliver for forvirrende for mig. Men kan godt tilføje og slette undervejs.

- Hvordan var det, da din første bog kom på gaden, og hvordan var det med bog nr. 2?

Har kun udgivet en, og jeg er så ovenud stolt. For mig føles det som om, jeg har fået et ”barn” nærmest – Det gjorde ikke ondt fysisk, men det var temmelig hårdt psykisk J

Jeg har lyst til at vise alle denne her smukke bog. Jeg har ikke tal på, hvor meget jeg har skreget af glæde på det sidste, hver gang jeg har set bogen på de forskellige hjemmesider, hvor den kan købes.

- Hvordan prioriterer du hverdagen og skrivningen, hvordan får du det til at hænge sammen?

Jeg prioriterer mit job først og fremmest, og så når der er fritid og weekender, skriver jeg på bøger. Det kan være hårdt i perioder at få plads til både job og skrivning, men når jeg er gået i gang, kan jeg ikke rigtig slippe det. Så må jeg gå i seng kl. 2.00 og stå op igen kl. 7.00 og bare se frem til weekend.

- Har du fået gode råd af andre undervejs, søgt hjælp og støtte på f.eks. nettet?

Ja, jeg har lavet noget research på nettet til min første bog. Kendte ikke meget til London, som bogen bl.a. handler om, så der brugte jeg nettet en del.

Da min redaktør rettede i bogen, sendte hun mig også gode ideer, som jeg kunne videreudvikle.

- Har du et specielt arbejdsrum/sted eller skriver du i stuen, på en cafe eller biblioteket?

Ved mit runde, hvide køkkenbord med en kop kaffe og en buket blomster på bordet. Så er jeg tilpas og kan blive inspireret.

- Hvad synes du om bøger, der handler om at skrive, har du nogensinde selv læst en?

Nej, det har jeg ikke. Tror egentligt ikke, det vil fange min interesse.

- Hvilket forhold har du til dine personer, vandrer de rundt i stuen sammen med dig, eller foregår det mere på et tankemæssigt plan? Hvordan kommer du på dem?

Det foregår mest tankemæssigt og i mine drømme, men må tilstå, selvom det er flovt, at jeg snakker med mig selv. Øver replikkerne, der skal stå i bogen. Øver rollerne og situationerne og får det til at blive virkeligt for mig. Ja…. To much information? J

Desuden har jeg svært ved at slippe mine personer, og har derfor gang i en to’er til min debutroman ”Skæbnens spind”.

- Hvor finder du din inspiration og research, informationssøger du på Google, eller læser du fagbøger, opsøger du relevante mennesker, som måske arbejder med det, som du gerne vil vide noget om?

Jeg finder inspirationen i mine drømme om natten. Jeg kan vågne op med en hel roman i tankerne og så er det bare til tasterne. Musik inspirerer mig også. Især Tina Dickow – Hun sender mig af sted på forskellige mentale rejser.

- Hvordan er det at arbejde sammen med forlagene, både da du var novice inden for skrivefaget og nu? Er der noget, som det er godt at overveje, når man er ny, og når man er etableret som forfatter?

Hos Forlaget Mellemgaard har jeg fået en super god, professionel og kompetent behandling. De har svaret mig og hjulpet mig med alt. Jeg overvejer bestemt at benytte dem til mine næste bøger, hvis de synes om dem også. Jeg har fået medbestemmelse og har selv haft en masse at sige – Mine rettigheder er på ingen måde blevet krænket eller nedgraderet hos dem.

Vælg et forlag, hvor du har medbestemmelse og rettigheder.

- Hvordan tager du noter? Har du altid en notesbog i tasken, en diktafon, bruger du mobiltelefonen. sniger du dig lige væk, hvis der dukker noget op, som du bare skal have griflet ned, eller kan du holde det hele i hovedet?

Min iPhone er mit vigtigste redskab til når tankerne pludselig dukker op. Er panisk angst for at glemme en god ide, derfor bliver de skrevet ned med det samme i ”evernote” m.m.

- Hvilke bøger/genre læser du selv. Er du mest til din egen genre, og fortrækker derfor også den som frivillig afslapningslæsning, eller er der også andre genre, som du er fan af?

Jeg elsker Twilight-serien, fifty shades-serien, Camilla Läckbergs bøger. Er også for nylig blevet helt tosset med Nicholas Sparks. Jeg læser gerne bøgerne på engelsk og generelt er jeg glad for chick-lit bøger.

Min mand siger jeg bør skrive krimier, men de siger mig ikke rigtig noget, og så kan jeg jo heller ikke skrive om det. Jeg skriver af interesse og gennem interessen man selv har for noget, kan man inspirere andre.

- Har du en yndlingsbog, og hvorfor har du lige netop valgt den? Er det historien, skrivemåden, persongalleriet eller noget helt tredje?

Ja, min yndlingsbog er ”Eclipse”. Følelserne der bliver beskrevet i den bog, går lige ind i mig. Elsker kærlighed. Elsker at man kæmper for hinanden. Jalousi og ja… bare det hele i den bog. Kan læse den igen og igen og…

- Mette Milan.