Ordsprog

There is no great writing - only great rewriting

Dette ordsprog betyder, at det som du skriver i første omgang kun er en kladde ud af mange.

En historie er yderst sjælden rigtig i første omgang. Ofte ender man med at skrive ens historier om flere gange. sætninger skal ændres, slettes og nogle gange er det nødvendigt at fjerne hele kapitler.

Som forfatter må man derfor være indstillet på at skrive sin historie om ad mange omgange. Redigeringsprocessen er ofte den hårde og mindre sjove del, men det er faktisk den mest givende. Det er her du lærer faget og håndværket, samt bliver bevidst om dine stærke og svage sider.

Kill your darlings

Det er uundgåeligt, når man skriver på en historie, at man får ynglingspersoner, kapitler, sætninger og ligende, mens man skriver. Alt andet ville nok være unaturligt for en forfatter.

Men i redigeringsfasen er det desværre ofte nødvendigt at fjerne de ting, som man netop holder allermest af. Det kan gøre vanvittigt ondt at slette et helt kapitel eller at skrive ynglingsbipersonen helt ud af historien. Indimellem og ret ofte er dette dog nødvendigt for at få historien til at hænge bedre sammen, samt give et bedre flow. Det er træls, det er irriterende og det er noget, som skal læres.

Stephen King

Write with the door closed.

Rewrite with the door open.

John Shaw Billings

First; have somthing to say.

Second; say it.

Third; stop, when you have said it.

Fourth; give it a good title.

Show, don´t tell

Ordsprogets kerne er, at det ikke er meningen, at forfatteren skal fortælle læseren, hvordan denne skal se en bestemt person/handling. Det er ikke forfatterens opgave at afgøre for læseren om en person eks. er sød eller dum, men derimod at vise dette gennem personens handlinger. Man skal respektere sin læser og lade denne tolke historien og dens persongalleri på sin egen måde.

Det lyder ikke let, og det er det bestemt heller ikke.

Alle forfattere må sætte sig ned og finde deres egen stemme. Derfor er jeg forsigtig med at bruge dette ordsprog. Hvad der ikke virker for mig, virker måske for dig.

Dont get it right, get it don

Dette ordsprog betyder, at det gælder om at få historien skrevet ned og gjort færdig.

Fordi når historien er skrevet færdig, så begynder redigeringsfasen. Hvis du begynder at redigere midt i skrivningen eller er mere fokuseret på at sætte komma og punktum korrekt, så kan det stoppe den kreative proces.

Moralen er; få skrevet din historie færdig og så kan du begynde at rette, redigere og følge de grammatiske regler.

Wipsher of the heart

No one can expect perfection, when they are first starting out.

It takes a lot of hard work.

C. K. Chesterton

En god historie fortæller os sandheden om dens hovedperson.

En dårlig historie fortæller os sandheden om dens forfatter.

Less is more

Ordsproget har ofte den betydning, at en historie, der fortælles uden for meget udenomsnak og pynt ofte kan fortælle mere, end en historie der er overpyntet med unødvendige detaljer og udtryksfulde ord. Sangtekster kan her være et godt eksempel på at fortælle noget med meget få ord.

Men dette ordsprog skal bruges med varsomhed i det virkelige liv. På den ene side er det vigtigt at respektere sin læser og dennes fantasi. Det er de færreste læsere, der nyder en historie, hvor de får fortalt, hvor mange blade der er på træet, eller beskrevet hver enkelt sten på den sti, som hovedpersonen går på. På den anden side kan man miste den overfladiske læser, hvis man bruger for stor en dosis af dette ordsprog. Den overfladiske læser skal ikke ses som en doven slambert, men mere som en der læser fordi det skal være fornøjeligt og afslappet.

Noget ind - noget ud

Det er vigtigt at læse meget, hvis man gerne vil skrive. Andres bøger/historier er ens studier.

Der er jo ofte en grund til, at man falder for et bestemt kapitel eller kan læse en bog flere gange. Det handler ikke om at kopirer andre forfattere, men om at lære hvordan man skriver og alle de måder, man kan skrive på. På denne måde kan man finde sin egen forfatterstemme.

Derudover er det også vigtigt at gå udover sin genre. Man kan lære utroligt meget af at komme ud af sin komfortzone.

Daphne Gray-Grant

Writing does not depend on talent. It depends on hard work and determination.

Vil du gerne læse flere ordsprog?

Så kan du finde dem her :-)

http://crayne.com/download/wri-quot.txt