Whisper of the heart instrueret af Yoshifumi Kondo (Anime)

Jeg kan kun sige, at denne anime rummer alt det, som jeg søger i noget, jeg ser på et tv. Den giver håb og inspiration til at komme videre. Scenerne er animeret med en utrolig sans for detaljer. Det er den slags film, hvor man hele tiden finder nye små finurligheder. Samtidig har den et helt syn på Shizukus oplevelser, det er ikke kun den spirende forfatter, man ser, men også veninden, den første spirende kærlighed, at blive nødt til at afvise en af hensyn til en anden, skænderier med forældre - hvis drømme ikke macther ens egne, og endelig, at turde tro på sig selv, at kæmpe for sine mål, selvom man ikke ved, om man kan nå dertil og den dybe angst for at fejle og ikke være god nok. En animefilm, jeg kun kan anbefale, måske især til andre som skriver.

Handling

Shizuku nyder sommerferien, og selvom hun burde læse op til eksamen, eller være taget på familiebesøg med sin storesøster, så har hun valgt at blive hjemme og læse bøger. Hun har lovet sig selv, at hun vil nå at læse tyve bøger, før skolen starter.

Hendes far arbejder på det store bibliotek i Tokyo, og hendes mor er lærer, der i sommerferien er på et ekstremt hårdt sommerkursus. Familien er for det meste ret afslappede, med undtagelse af storesøsteren. Hun kommer hjem fra familiebesøget før tid, og der går ca. to minutter, fra hun er kommet ind ad døren, og til hun begynder at brokke sig. Shizuku skulle have begyndt på aftensmaden, intreen trænger til rengøring osv.

Næste morgen vækker hun Shizuku til lyden af en støvsuger, og Shizuku er knap stået op, før hun får besked på at støvsuge sin side af deres fælles værelse, strippe sengen, da søsteren vil vaske det hele, og at hun skal afleveres farens glemte madpakke på biblioteket. Er der noget at sige tl, at vores hpér er glad for at kunne stikke af til biblioteket, og overlade hovedrengøringen til sin ivrige søster?

Togturen til biblioteket er vendepunktet i Shizukus liv. Hun møder en kat, som selv stiger på og af toget. Hun prøver at følge efter ham, og det lykkedes. Katten bliver kaldt Moon af nogle, Muta af andre, og er lidt af en vagabondt i det nabolag, som han fører Shizuku til.

I en spændende antikbutik i et af Tokoyos bedre kvartere møder hun en gammel mand, en pocelænsfigur af en kat og et gammelt morfar-ur (bornholmer-ur), som inspirere hende. Hun kan lige som den gamle mand også lide eventyr og fantasy.

Fuld af glæde er hun ved at blive kørt ned, og i mellemtiden har hun tabt sin fars madpakke. Moon kommer til assistance, og Seji Amasawa kommer ind i hendes liv for anden gang. Første gang de mødtes gik ikke alt for godt, Seji lavede lidt sjov med den sang, som Shizuku har lavet tekst til, og som skal synges til deres afgangs-eksamen. Det var ikke så heldigt. Andet møde falder ikke bedre ud, især ikke da Seji mener, at det må være hendes kæmpe madpakke, så hun må spise som en gris!

 

Vær opmærksom på hvilken version du køber. Der er kommet en ny, som har danske undertekster, men ellers kun svensk, norsk + et andet lands tale, men ikke engelsk. synes klart at den engelske version er den bedste.