Noget ind - noget ud


Læs meget

Dette er forfatteren Stephen Kings ypperste råd, og det er der en god grund til. En forfatter henter og finder inspiration hos andre forfattere.

Derudover øger du din læsehastighed, når du læser meget. Du samler uvidende en masse information om tegnsætning og opbygning af sætninger. Finder du et afsnit eller en sætning, som lyder godt, så læs den igen og igen, mens du tænker; hvorfor er dette afsnit/sætning så god?

En forfatters studier ligger i at læse andres værker. Ligesom studiebøger uddanner eleven til at kunne håndtere jobbet. Det er dog vigtigt at huske, at bøgerne kun er grundstenen. Man lærer jobbet at kende gennem erfaring, og her opdager man, at bøgerne rent faktisk talte sandt, og at man kan bruge det læste i praksis.

Derfor skal man bruge en mængde tid på at skrive, læse andres bøger, læse sit eget, redigere, skrive noget mere, samt kvaje sig godt og grundigt. Når jeg læser noget af det første, som jeg skrev, så kan jeg se en tydelig forskel på kvaliteten.

Gennem min læsning har jeg lært en del om tegnsætning, sætningsopbygning, spændingskurver, hovedpersoner, dialog og så har det samtidig været virkelig sjovt at læse alle de bøger.

At gå udover sin genre og skriveform

Selvom jeg elsker at skrive og læse fantasy, så er det vigtigt, at jeg ikke alene læser denne genre. Gysere, social realisme, krimier og alle de andre genre har meget at byde på.

Hvis du vil udvikle dig som forfatter, så er det vigtig t studere alle de genre, du kan. Ligesom det er vigtigt at kende til lyrik, romaner, noveller, essays og alle de andre former, man kan skrive i.

Læg mærke til, at når jeg taler om genre, så tænker jeg på de universer, som man skriver i. Fantasy, krimi og gysere er hver deres genre. Man kan dog godt krydse genre. Jeg har eks. læst fantasy kombineret med krimi.

Roman, noveller og essays er den form, som man vælger at skrive sin historie i. Det handler om længde, et essay er kortere end en novelle, og en novelle er kortere end en roman.

Jeg vil gøre det klart, at dette er min opfattelse af termerne. Der er mange, som eks. ser romanen som en genre, men det gør jeg altså ikke. For mig er og bliver det en form, som man skriver sin historie i.

Sæt dig ind i de forskellige stile. Eks. har jeg selv lige lånt en stak børnebøger for at sætte mig ind i den måde at fortælle en historie på. Opsøg og find de forskellige genre, samt former at skrive i. Det vil udvikle dig som forfatter og gøre, at du kan variere og blande de forskellige stile, således at du kan finde din helt egen stil og originalitet.

En måde at gå udover sin genre

Er eks. at tage alle dem, som igennem tiden har vundet nobelprisen i litteratur. Det er en måde at komme igennem alle genre og forskellige tider. Her vil du med garanti støde på noget nyt, som måske kan virke inspirerende og udvide din horisont.

Her er den officielle hjemmeside:

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/index.html