Quikguide til selvudgivelse af JanK


Alt begyndelse er svær og min egen erfaring er ikke stor. Derfor har ejg tilladt mig at trække på andres og oprettet denne fane på min hjemmeside.

Jan K. Har været så flink at lave en quikguide til selvudgivelse. Denne guide tager udgangspunkt i at du opretter eget forlag, men dette er ikke nødvendigt til at starte med. Der findes platforme, hvor du kan udgive dine ebøger uden eget forlag.

Jeg ved, at JanK har lagt arbejde i denne artikel, så jeg håber, at den vil være dig til nytte.

Målet med denne quikguide er kun, at give en fornemmelse af, hvordan du bærer dig ad med at komme ud til resten af verden med dine ideer, historier eller faglige kunnen.

Som de fleste erfarer, når de er i gang med arbejdet, ligger djævlen begravet i detaljen. Du vil ikke lære om djævlen her, men hvis du ønsker mere udførlig viden og konkrete anvisninger, findes der flere bøger om emnet, og jeg er selv ved at udarbejde en, hvor der gås i dybden med de forskellige processer.

 

Første step. Skriv bogen.

Dette er måske det sværeste, og der findes masser af litteratur om dette emne. Når du har skrevet, fået betalæst, og været igennem talrige redigeringer og korrekturlæsninger, er du klar til, at udgive og debutere som forfatter.

I forhold til en ebog, kan du allerede i skrivefasen gøre dig selv et par tjenester.

                                         Undgå for mange forskellige typografier

                                         Anvend en venstre-justeret tekst

                                         Skriv i word eller writer

En ebog, og her i formatet epub, er en HTML kode, der viser din tekst afhængigt af den platform, som din læser anvender. Du har altså ikke fuld kontrol over det endelige udtryk, og derfor; Jo simplere layout, jo færre årsager til fejl i layout.

Du skal også have lavet et cover. Sørg for, at det ser pænt ud i thumb nail view, da det er sådan din bog præsenteres hos de fleste eboghandlere.

 

Step 2. Få tildelt ISBN - nummer

Et ISBN nummer, er et unik nummer, som tildeles størstedelen af verdens bøger. Der er intet lovkrav om et ISBN-nummer, men det kan give komplikationer ved distributionen af din bog, hvis ikke du har givet den et ISBN-nummer.

Du registrerer dig simpelthen hos Dansk ISBN kontor, og får ganske gratis ti unikke numre. Det danske kontor kan du finde her: http://www.isbn.dk/

For ebøger gælder det, at der skal et nyt ISBN-nummer til hver udgave. Udgiver du f.eks din bog i bådet et PDF og et epub- format, kræver det altså to seperate ISBN-numre.

 

Step 3. CVR-nummer. Distribuer til danske e-boghandlere.

I Danmark når du ud til de fleste boghandlere, hvis du distribuerer gennem Publizons distribueringsværktøj, Pubhub. Pubhub distribuerer dine bøger, så de blandt andet bliver tilgængelige hos Saxo.com.

For at kunne benytte deres platform, kræves pubhub, at du er registreret med et cvr. nr., som du kan få her: http://www.virk.dk/myndigheder/stat/ERST/Registrering_af_enkeltmandsvirksomhed

Bemærk, at du registrerer dig som enkeltmandsvirksomhed, og det kan have konsekvenser, hvis du eksempelvis modtager offentlige ydelser. Sørg for, at du kender konsekvenserne af en registrering.

 

Step 4. Sælg gennem Pubhub.

I Danmark når du ud til langt de fleste eboghandler, og dermed kunder, hvis du distribuerer gennem Pubhub. Pubhub ejes af Publizon, der igen ejes af forlagene Gyldendal og Lindhart og Ringhof.

Det er også gennem Pubhub, at du kan stille din bog til rådighed på E-reolen, der er bibliotekernes ebogsportal. Dette kræver en særskilt aftale med Pubhub, og det er ikke sikkert, at bibliotekerne vælger at stille din bog til rådighed.

Når du sælger din bog gennem Pubhub, kan du vælge mellem en hård og en blød beskyttelse som kopisikring. Der foregår en ivrig debat, om hvad der er det rigtige at bruge, men jeg vil nøjes med at anføre, at Pubhub anbefaler den bløde kopisikring, som er et digitalt vandmærke.

Du registrerer dig hos Pubhub, ved at sende to underskrevne eksemplarer af en standardkontrakt til Pubhub. Du finder kontrakten her: http://www.pubhub.dk/

Når Pubhub har behandlet din ansøgning, får du tilsendt login-oplysninger, og herefter kan du gå i gang med at udgive.

Vær opmærksom på, at der lige går lidt tid, fra du har uploaded dine bøger, til du kan finde dem hos de forskellige boghandlere. Boghandlerne godkender selv de bøger, som de vil have i deres butikker, og nogle ønsker måske slet ikke, at sælge din bog.

Under "relevante links for selvudgivere" har jeg lagt links til nogle af de værktøjer og programmer, som du kan få brug for, hvis du gerne vil konvertere din historier om til ebøger.